top of page

חיפוש מקורות וחומרים תאורטיים

מהם חומרים תאורטיים? תכנים עיוניים הקשורים בתיאוריות, מחקרים ורעיונות.

חשוב לשים 

לא כל חומר תאורטי הוא אקדמי. מה ההבדל? גם כתבה בעיתון היא חומר תאורטי, אבל היא לא בהכרח עומדת בקריטריונים אקדמיים. כשהמרצה מבקשת למצוא /לכתוב על סמך חומרים תאורטיים היא בדרך כלל מתכוונת לספרים ומאמרים. 

  • ספרים: אתייחס לשני סוגים.

  1. ספרים שנכתבו על ידי תאורטיקנים / דמויות מוכרות מתחום מסוים (פרויד הוא דוגמה קלאסית בפסיכולוגיה). ספרים אלה אינם בהכרח מדעיים (כלומר לא עומדים בקריטריונים של מדע ומחקר), אבל עקב מעמדם של מי שכתבו אותם הם נחשבים לגוף ידע משמעותי.

  2. ספרים המתייחסים לנושא רחב ומציגים את המאפיינים שמרכיבים אותו. כאן יכולים להיכנס ספרים ערוכים (בנויים ממקבץ של מאמרים תאורטיים או מחקריים שונים).

  • מאמרים: מסמכים אקדמיים (שעומדים בקריטריונים ובדרישות אקדמיות) המציגים נושאים משתנים. יש מגוון של מאמרים, ביניהם:

  1. מאמר סקירה - מחבר המאמר אוסף מידע על נושא מסוים ממגוון מקורות, סוקר ומציג אותם באופן אינטגרטיבי (ראה/י כתיבה אינטגרטיבית)

  2. מאמר מחקרי - המחבר מציג מחקר שנערך תוך תיאור הרקע התאורטי שלו, אופן ביצוע המחקר, ממצאיו ודיון אודות משמעותם (ישנם סוגים שונים של מחקרים, אך זה רלוונטי יותר לקורס שיטות מחקר).

החיפוש אחר חומרים תאורטיים נעשה בדרך כלל בספרייה. השיטה הטרום-טכנולוגית כוללת הליכה פיזית למבנה הספרייה, התייעצות עם הספרנ/ית ורפרוף מתמשך בערימות בלתי נגמרות של ספרים וחוברות. במקרים מסוימים (כגון בזמן כתיבת עבודות מחקר גדולות) השיטה הזו מוכיחה את עצמה כמפתיעה. אבל לכתיבת מרבית העבודות השיטה הטכנולוגית (חיפוש באתר הספרייה) היא היעילה ביותר. לכל מוסד לימודים מערכת קצת שונה, אבל ישנם כללי אצבע שחשוב לדעת:

איך מחפשים?

  1. החיפוש נעשה על ידי שימוש במילות מפתח - מילים כלליות שמייצגות את הנושא ברמה הכללית ביותר. מומלץ להשתמש במילה או שתיים המבהירות את הנושא עליו נרצה לקבל מידע, רוב המערכות לא מסתדרות עם ביטויים ארוכים או מורכבים מדי (לדוגמה ילדים או זוגיות).

  2. אם רוצים לחפש נושא המורכב ממספר נושאים מחפשים את האפשרות ל"חיפוש מתקדם" ומזינים כל מילת מפתח לחוד.

אז המערכת יודעת להעלות חומרים תאורטיים המשלבים בין הנושא "ילדים" לנושא "טיפול", כך שיעלו מקורות העוסקים ב"טיפול בילדים" (אם מחפשים סגנון טיפול ספציפי ניתן להתמקד יותר, לדוגמה "טיפול באומנות")

על מה חשוב להקפיד?

  1. מאמרים שפיטים - כחלק מעמידה בקריטריונים אקדמיים מאמרים צריכים לעבור תהליך שיפוט על ידי מומחים בתחום הפרסום. המטרה, לוודא שהמאמר נשען על מידע מוכר ומקובל מבחינה תאורטית ואינו מעביר מידע שגוי ואף מסוכן. מאמר שאינו מוגדר כשפיט אינו אקדמי, לכן בעת החיפוש יש לסנן את התוצאות למאמרים שפיטים / מכתבי עת שפיטים (peer reviewed). 

  2. עדכניות המקורות - מקורות עדכניים נחשבים למקורות שפורסמו בשנים האחרונות. המחמירים מתייחסים לטווח פרסום של 3 שנים, הבינוניים לטווח של 5 שנים והמפרגנים לטווח של 10 שנים. ברר/י עם המרצה שלך את טווח העדכניות הנדרש וודא/י שאינך חורג/ת ממנו. בדרך כלל ניתן להזין את טווח הפרסום במערכת כאפשרות לסינון התוצאות.

  3. גישה מרחוק למאמרים - מוסד הלימודים מקיים הסדר עם מגוון אתרים בהם מתפרסמים מאמרים אקדמיים. חיבור מרחוק לאתר הספרייה (התחברות מהבית) נותן גישה אלקטרונית לאותם מאמרים ואף מאפשר להוריד אותם למחשב. במערכות מסוימות ניתן לסנן את התוצאות על פי קטגוריה של גישה מקוונת (full text). 

חשוב לזכור,

השפה האקדמית היא אנגלית. לכן, כמות החומרים התאורטיים המתקבלים בעברית קטנה מכלל הידע הקיים. בנוסף, ייתכנו נושאים בהם לא יהיה כלל חומר תאורטי בעברית. קח/י זאת בחשבון. המלצה, עבודות ראשונות עשה/י בנושא מוכר ורלוונטי להיום, זה יקל על מלאכת החיפוש ואפילו על הכתיבה.

יש עוד שאלות? דבר/י איתי.

bottom of page